Hoş Geldin, Ziyaretçi!

E-ticaret Forumlarına erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üyeliği tamamen ücretsizdir.

Cosmedrome Pazaryeri Deneyimi

E-ticaret Haberleri, E-ticaret Sektörü, E-ticaret duyuruları için ecommag.net'i ziyaret edebilirsiniz.

eminsonmez

Yeni Üye
Merhaba arkadaşlar,

Ben yaklaşık olarak 7-8 aydır Cosmedrome (https://www.cosmedrome.com) adında bir pazaryerinde satış yapıyorum baktım bu siteyle ilgili herhangi bir paylaşım yapılmamış o yüzden işe yeni başlayacaklara yardımcı olması için ben açayım istedim. Çünkü zamanında popüler olanlarda satış yapıyordum bir bir bırakmak zorunda kaldım yüksek komisyon oranları yüzünden.

İlk izlenimlerim:

Satıcı paneli acayip gelişmiş. Neredeyse tüm platformlarda satış yaptım ama diğerleri değil benzer olmak, yanına bile yaklaşamaz. Kendi sitende satsan bu kadar detaylı olabilirdi. Tasarıma aşık oldum diyebilirim.

Ürünleriniz üzerinde kontrol tamamen sizde. Ürün adını yaz, resim ekle, fiyat yaz, satışa sun gibi basitlikten uzak.

Fiziksel ürünler dışında sanal ürün satışı yapılabiliyor. Hatta birden fazla ürünü bir paket haline getirerek ek bir ürün paketi oluşturabiliyorsunuz. Paket içeriğindeki ürünler satıldıkça dilerseniz orjinal ürünlerin stoklarından düşebiliyorsunuz.

Komisyon oranları tüm kategorilerde sabit %10. Başta biraz çok geldi Trendyol'da da %15 veriyordum zaten dedim ama ilk satışlardan sonra ek bedel kesmediklerini farkettim. Yani yok reklam ücreti, yok bilmem ne ücreti vs. yok.

Eğer satışı birden fazla kişi birlikte yönetiyorsanız, mağaza çalışanları ekleyebiliyorsunuz. Kendi hesapları üzerinden sizin verdiğiniz yetkiler dahilinde mağazayı kontrol edebiliyorlar ki aşık olduğum 2. özellik bu oldu.

Ödemeler, alacak verecek ilişkisi oldukça açık. n11'de imkanı yok ki geçmiş alacakları gönderimleri görebilesin. Burada müşteri cüzdanı dışında her mağazanın kendine ait cüzdanı mevcut. Dilerseniz diğer çalışanlara da cüzdan üzerinde erişim verebiliyorsunuz. Satışınız yapıldığı anda alacağınız cüzdanınıza düşüyor. (Sadece teslimattan önceki 15 gün boyunca kullanılamıyor ve 15. günün sonunda onaylanıyor.)

Cüzdanınızdaki alacaklarınızı ister alışverişlerde, ister kampanya için ek kuponlar oluşturma amacıyla kullanabiliyorsunuz. Ya da tek tuşla banka hesabınıza aktarılması için talep oluşturabiliyorsunuz. Hesabınıza gönderimi en geç 48 saat içerisinde tamamlanıyor demişler ama her seferinde aynı gün içerisinde ödememi aldım.

Ürünlerinizi CSV dosyası ile toplu olarak ekleyebiliyorsunuz. Burada örnek bir CSV dosyası indirebilme imkanı olsa da kombinasyonlu ürün ekleyecekseniz (renk, beden vs.) biraz detaylı olmasından kaynaklı olsa gerek kafamı karıştırmıştı. Olayı çözünce aslında basit. Bu noktayı biraz açmak istiyorum. Trendyolda mesela farklı kombinasyonlar (renk, beden vs.) mevcutsa farklı bir ürün ekleyerek aynı kodu vermeniz gerekiyor. Burada tek bir ürün içerisinde kombinasyonları belirtiyorsunuz, ürün sayfasında alıcılar ürün özelliklerini seçerek satın alım yapabiliyorlar. Karışık dursa da oldukça iyi, ürün listesini gereksiz aynı ürünle doldurmuyor ve ürünün tüm alternatifleri tek bir üründen seçildiği için kullanıcı rahatlıkla istediği seçenekleri işaretliyor. Benim için önemli bir + bu.

Tek olumsuz düşüncem XML ile satış yapıyorsanız panel üzerinden direkt XML yüklemesi yapamıyorsunuz. Ancak müşteri temsilcileri iletişim kurarsanız hızlı bir şekilde sizin yerinize ürünleri XML üzerinden hesabınıza tanımlayabiliyorlar. Panelden ben yapabilseydim çok güzel olurdu ama ilerde eklerler herhalde.

Tüm ürünlerin stoklarını tek bir sayfada görebileceğiniz bir stoklar sayfası mevcut. Hızlı bir şekilde toplu veya manuel olarak stok güncellemesi yapılabiliyor.

Bir diğer güzel özellik mağazanın ana para biriminin Euro olması sanırım. Satın alım esnasında Türk Lirası, dolar, euro olarak satın alım yapılabiliyor olsa da, satıcılar ürünleri eklerken ürün fiyatlarını Euro olarak girmek zorunda. Sistem güncel kurlara göre Türk lirasına dönüştürüyor. Türkiye'de bulunan satıcılar için güzel bir özellik sürekli değişen kurlara göre ürün fiyatlarını güncellemek zorunda kalmıyorum. Aylardır fiyat güncellemediğim ürünler var.

Kargo konusunda çok alternatif kargolar sunmasa da şöyle güzel bir özelliği var. Kendi kargo anlaşmalarınız varsa bunları kargo panelinden ekleyebiliyorsunuz (yukarıda belirttiğim aşırı detaycılık burada da geçerli) kargo ücretlerinin hangi ülkede (uluslararası satış yapıyorsanız) hangi ağırlık veya fiyat aralıklarında ne kadar tutacağı gibi tüm detayları burada tek seferlik ayarlayabiliyorsunuz.

Geldim en mükemmel özelliklerden birine. Eğer kendi kargo anlaşmanız varsa bunları ekledikten sonra ürünlerinizde ister Cosmedrome kargolarını kullanmaya devam edebilir, ister sadece kendi kargo anlaşmanızı sunabilir hatta ikisini bir arada kullanabilirsiniz. Kendi kargo anlaşmanızı eklediyseniz kargo ücreti müşteriden ödeme esnasında alınıyor ve hesabınıza aktarılıyor ürün bedeliyle beraber. Diğer pazaryerlerindeki gibi "kendi anlaşmanı kullanacaksan bizimkini kullanamazsın", "kendi kargoların için fiyat belirleyemezsin ücretsiz kargo olarak gözükür sen kargo bedelini ürüne ekle" gibi saçmalıklardan sonra ilaç gibi geldi bu.

Pek ek reklam ihtiyacınız yok. n11 ve hepsiburada mağazalarımdan daha fazla satış alıyorum. Ama reklam yaptırmak istiyorsanız kendi reklam ağına sahip. Cloudrome Ads (https://ads.cloudrome.net) adındaki reklam ağı üzerinden size bir hesap oluşturuyorlar ve reklamlarınızı, afişlerinizi, getirisini götürüsünü buradan görebiliyorsunuz. O konuda google ads'e benziyor biraz. Bunu denemedim faydalı oluyor mu olmuyor mu pek yorum yapamıyorum isteyen deneyebilir.

Burada tüm kontrolü size bıraktıkları için sürekli olarak "sana soru soruldu cevap versene" tarzında mailler gelmiyor. 5 gün cevap verme, bir kere mesaj atmıyorlar. Ama şöyle bir durum var. Mağazanın mesajlara yanıt verme oranı hem ürün sayfalarında hem mağaza sayfasında belirtiliyor. Puan düşük olmasın, müşteri kaçırmayım diye mecburen hızlıca cevaplıyorsun.

Şimdilik aklıma gelenler bunlar. Aklıma gelen ya da keşfettiğim özellikler olursa güncelleme yaparım. Bir pazaryeri platformu düşünüyorsanız bu siteyi de bir inceleyin kesinlikle pişman olmazsınız. Umarım benim gibi satış yapma yolları ararken aylarını harcayanlar varsa yardımcı olur.

E-ticaret Haberleri, E-ticaret Sektörü, E-ticaret duyuruları için ecommag.net'i ziyaret edebilirsiniz.